Hönsproblem

Att ha höns är jätteroligt, men ibland uppstår problem.
Här skriver jag om sådant som jag själv funderat över och velat ha ett snabbt och enkelt svar på när jag började med höns.


Sociala problem
Höns är sociala varelser. De lever i en flock och har en strik herarki. Det är inte slumpen som avgör vilken höna som sitter bredvid ledartuppen på sovpinnen.
Att introducera nya hönor leder nästan ofrånkomligt till bråk. Rangordningen måste etableras. Detta görs ofta genom att jaga den stackars nykomlingen och uttdela nyp.
En ny tupp ses dessutom som ett stort hot av de etablerade tupparna (för visst kan man ha mer än en tupp).
När en ny individ ska introduceras är det bra om det först kan göras i en separat avdelning, där de kan se varandra. Sedan brukar det gå bra. Om du har flera tuppar kanske någon av de ranglåga de kommer att ta sig an nykomlingen i sitt harem. Då skyddar de henne och hjälper henne att göra sig hemmastadd. Det är alltid bra om det är flera nya individer så att de kan bilda flock med varandra till att börja med.
Alla nya tuppar slåss inte med de gamla och tvärtom, men det är rätt vanligt att de gör så. Det bästa är att ha en tupp eller tre (eller fler). Detta brukar fungera om du har tillräckligt många hönor och tillräckligt med plats.


Ditt hönsapotek.
Vad är bra att ha hemma?
Ett hönsapotek kan bestå av:
kiselgur (mot löss)
matolja (mot kalkben)
Antibakteriell ögonsalva och ögondroppar för sköljning
Grönsåpa (för rengöring)
Blåspray eller antihackspray (om någon får ett sår för att förhindra hackning)
En klosax till att klippa klor och förvuxna sporrar.
Ohyra
Det finns flera vanliga parasiter hos höns.
Här kommer jag att gå igenom de tre vanligaste samt hur jag har fått bukt med problemet.
Återigen, detta är bara hur jag gör.

Löss
Fåglar drabbas lätt av löss. Vissa hönsägare menar att det alltid förekommer löss i en hönsbesättning, andra hävdar att de aldrig har haft löss på sina höns.
Om du har frigående höns och/eller köper in livdjur lär du för eller senare upptäcka en lus om du går igenom dina höns grundligt. Du måste nämligen oftast leta väldigt noga för att upptäcka dem.
Du ser lössen som små gula kryp som rör sig på skinnet, gärna runt kloaken och under vingarna, där är de lättast att upptäcka, men de trivs också i nacken. Äggen läggs ofta nära kloaken, de syns som vita små klasar.
Lössen blir ca 2 mm långa, men är ofta mindre. De är genomskinligt gula och lite avlånga. De smittar inte till människor eller andra djur.
Hönsen kan själva hålla borta ohyra genom sandband, men vissa individer är mindre bra på detta.  Sjuka och nedsatta djur kan ha svårare att hålla sig lusfria, men jag har också märkt att vissa raser är mer benägna att få löss. Mina luspudlar brukar vara vithättor och sultaner.
Behandling:
Det finns flera giftfria metoder som i kombination med tillgång till sandbad kan hålla dina hönor fria från löss.
Ett sätt är att bada hönsen i såpvatten. Detta kväver lössen. Du måste sedan torka de ordentligt (tänk hårfön), och metoden går knappast att tillämpa om det är för kallt.
En annan metod är att pudra hönan med kiselgur. Kiselgur är en mineral som bl a ges som kosttillskott för häst. Det kan köpas som sådant hos lantmännen. Butiker som inriktar sig mer specifikt mot höns (finns på nätet) säljer andra preparat som fungerar på liknande sätt, d v s dödar lössen mekaniskt. Myrnix är ett annat giftfritt preparat som många använder. Det ska inte förväxlas med det giftiga Myrr. De flesta preparaten bygger på kiselgur.
En lite kontroversiell men effektiv metod är att använda fästingmedlet Frontline. Frontline köper du receptfritt på apoteket till katt eller hund. Det droppas i nacken och dödar sedan ohyran effektivt.
Problemet är att preparatet inte är godkänt för att användas till djur som du äter. Även äggen och kycklingar skulle kunna påverkas, och effekterna för oss är inte klarlagda. Jag skulle därför inte rekommendera någon att använda det, och har inte heller gjort det själv.
Jag föredrar metoden med kiselgur eller liknande preparat.
Viktigt att tänka på när du pudrar  dina höns är att äggen överlever. Därför är det viktigt att du upprepar behandlingen efter några dagar åtminstone två gånger efter första behandlingen.
Tänk på att preparatet måste ner på huden. Koncentrera dig på gumpen, under vingarna och nacken, men lössen kan även gömma sig på andra platser.
 Om du har svårt att fånga hönsen, ta dem på kvällen när de har satt sig för att sova.

 Benkvalster/ kalkben
Kalkben orakas av ett kvalster som lever under benplattorna på dina höns. Det drabbar främst äldre djur, och är mycket vanligt.
Det yttrar sig som vit beläggning på benen, du ser att plåtarna reser sig, benen ser skorviga ut. Tillslut faller plåtarna av. Detta orsakar stort lidande för hönan och ska behandlas. Det är också mycket smittsamt.
Vid ett tidigt angrepp räcker det i regel att doppa benen i matolja, smörja dem med vaselin eller hovfet eller något annat riktigt fett. Det viktiga är att det tränger in under plåtarna och kväver kvalstren. Behandlingen dödar inte äggen, så upprepa proceduren ett par gånger med några dagars mellanrum.
Vid ett svårare angrepp har kvalstren orsakat klumpar som gjort att gjort att fjällen rest sig och börjar ramla av. Dessa klumpar ska du försöka få loss, men undvik att dra av fjäll för det gör ont. Många bortsar med en hård tandborste efter att ha mjukat upp de angripna benen i grönsåpevatten. När benen är rengjorda så doppas de i olja eller smörjs in med fett. En bra kräm är salisylvaselin som finns på apoteket. Det mjukar upp och gör det lättare att pilla bort ”kalken” (som är avskräde från kvalstren). Många använder ett medel som heter Tenutex, det finns receptfritt på apoteket och används främst mot flatlöss…
Du ska behandla hela benet upp till knävecket, samt foten. Benbefjädrade raser drabbas lätt, och är svårare att behandla. Att doppa i matolja kan ibland vara det lättaste sättet. Om hönan gör motstånd så vira in den i en handduk. När du smörjt in foten och benet kan du massera försiktigt för att få igång blodcirkulationen. Detta kan de till och med tycka är riktigt skönt.

Röda hönskvalster
Jag har inte själv någon erfarenhet av att behandla detta, men då det är ett vanligt problem och det ibland förväxlas med vanliga löss tar jag upp det här.
Dessa löss lever inte på hönan utan i hönshuset. De kommer fram på natten och suger blod för att sedan dra sig tillbaka till skrymslen i trä eller murbruk.
Ett bra sätt att förebygga röda hönskvalster är att ha så släta ytor som möjligt, gärna målade med oljefärg eller kalkade.
Den här ohyran är svår att bli av med, den lever inte på hönsen, så det är inte så stor vitts att att behandla dem.
De dödas med värme så att ångtvätta är bra. Jag har inte själv haft erfarenhet av att bekämpa dessa, men tar upp dem då de alltså inte är de djur du ser på hönan dagtid. De röda hönskvalstrena är små och svarta innan de ätit, sedan röda och blodfyllda. De förökar sig mycket snabbt och kan bli väldigt många, särskilt under en varm sommar. Om de blir alldeles för många kan de t o m hönsen dö av blodbrist.
Ett varningstecken att hålla utkik efter är bleka kammar.
Du upptäcker hönskvalster genom att lysa på sittpinnar och reden med en ficklampa när det är mörkt och hönsen gått och lagt sig.
De kan dessutom överleva mycket länge utan mat.




 

 

3 kommentarer:

  1. Informativt. Som hönsägare uppkommer nya situationer och det är guld värt att ändra delat med sig av erfarenhet och kunskap. Tack säger Lillemor

    SvaraRadera
  2. Hej! Mina höns drabbades av fjäderätande löss i vårast. Behandlade alla med kiselgur i flera omgångar och klippte bort alla synliga lusbon. Sen dess är nästan alla idag lusfria men har ännu idag någon höna som jag hittar några enstaka löss på. De är också de höns som sandbadar dåligt. Behandlar dem med kiselgur så fort jag ser nån lus på dem. Hur var det för dig när dina höns blev angripna, fick du nångång helt bort lössen från vissa hönor som inte skötte sandbadningen bra själva? Eller får man bara leva med att vissa lortgrisar behöver man kolla och behandla med jämna mellanrum för att få bort lössen? 😊

    SvaraRadera